Pâlcuri întregi de arbori din Parcul Dendrologic Şipote au dispărut sau urmează să dispară, retezaţi de lamele drujbelor, după ce, din cauza atacului gândacilor de scoarţă, s-au uscat.
Numărul arborilor infestaţi de gândacul Ips duplicatus se apropie de 200, conform estimărilor silvicultorilor, care au marcat deja cea mai mare parte dintre molizii afectaţi.
„Din păcate, atacurile lui Ips duplicatus au afectat şi o parte a răşinoaselor din parcul Şipote, iar conform măsurilor de protecţie a pădurilor, aceşti arbori trebuie evacuaţi. S-au exploatat până acum în jur de 170 de metri cubi şi alţi 80 de arbori mai trebuie scoşi din pădure, cât mai urgent”, a declarat directorul tehnic al Direcţiei Silvice Suceava, Valerian Solovăstru.
O bună parte dintre arborii infestaţi sunt în zona restaurantului Brădet, unde molizi plantaţi în urmă cu aproximativ 60 de ani au fost tăiaţi zilele acestea. Copacii, uscaţi din picioare, sunt marcaţi din plin de atacurile gândacilor de scoarţă, care au săpat mii de galerii în trunchiurile de pe care scoarţa, mâncată ca de putregai, se desprinde singură şi cade.
De acolo, gândacii care în numai două săptămâni au distrus un copac care a crescut timp de 60 de ani, s-au răspândit deja la alte răşinoase din împrejurimi, astfel încât, dacă arborii respectivi nu vor fi tăiaţi, scoşi din pădure şi decojiţi, în scurt timp, noi generaţii de Ips duplicatus vor infesta alţi şi alţi copaci.
„Dacă nu se scot la timp arborii infestaţi, când insectele sunt intrate în ei, există riscul unei înmulţiri necontrolate a acestora, rezultatul fiind şi mai mulţi arbori care se usucă din picioare. Tocmai de aceea, există un risc foarte mare, ca infestarea să se răspândească asupra tuturor răşinoaselor din parc. Noi avem puse acolo şi curse feromonale, şi altele experimentale, dar agresivitatea acestei insecte este foarte mare. Alte măsu