Miliardarul israelian Beny Steinmetz, care detine indirect o parte din actiunile proiectului de la Rosia Montana, a fost acuzat de spalare de bani si coruptie. Saptamana trecuta, autoritatile din Franta si Elvetia au organizat descinderi la birourile firmelor sale, pentru a investiga cum a obtinut acesta drepturile de exploatare a unui zacamant din Republica Guineea.
Politistii din Geneva au controlat birourile unei societati care ofera servicii de management pentru BSGR, compania detinuta de miliardarul israelian, in timp ce la Paris, oamenii legii au organizat un raid la locuinta unui director apropiat acestuia, informeaza Le Monde.
Conform sursei citate, actiunile au fost solicitate de Departamentul american de Justitie, care investigheaza deja de sase luni cum a obtinut BSGR concesiunea pentru a exploata mina Simandou, din Guineea.
Steinmetz, in varsta de 57 de ani, a obtinut drepturile de a extrage jumatate din minereurile de acolo, dupa ce a investit 165 milioane de dolari in explorare, iar apoi a vandut jumatate din actiuni catre o corporatie miniera din Brazilia, pentru 2,5 miliarde de dolari.
Intr-o tara in care milioane de oameni traiesc in saracie lucie, fara apa curenta, electricitate sau infrastructura functionala, desi pamantul lor contine unele dintre cele mai mari zacaminte din lume, aceasta intelegere a ridicat numeroase semne de intrebare.
Astfel, la scurt timp dupa ce agentii FBI au inceput investigarea contractului, pentru a stabili daca nu au existat fapte de coruptie sau spalare de bani, un asociat al lui Steinmetz a fost arestat in Florida.
Reprezentantii BSGR au negat, insa, acuzatiile.
Zacamantul de minereu de fier situat in sud-estul Guineei contine resurse cu o valoare de 50 miliarde de dolari.
Miliardarul detine indirect, prin firma BSGR Capital