Peste două mii dintre elevii care frecventează unităţile de învăţământ din Vrancea suferă de boli cronice sau sunt dizarmonic dezvoltaţi. În anul şcolar 2012 -2013, medicii de familie din mediul urban şi rural au examinat 8.617 elevi, dintre care 7.021 din mediul urban. Potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, în urma controalelor efectuate în anul şcolar trecut, s-a constatat că 1.614 elevi sunt dezvoltaţi dizarmonic, 888 având o greutate peste normal, iar 726 având o greutate mai mică. Cei mai mulţi elevi dizarmonici sunt din clasele a XII-a, urmaţi de cei de clasa a VIII-a şi a IV-a.
De asemenea, medicii au constatat că 930 elevi sunt suferinzi de diferite afecţiuni. Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii DSP, bolile cronice de care suferă elevii vrânceni sunt: vicii de refracţie – 387 de elevi, obezitate de origine endocrină – 258 de elevi, tulburări de vorbire- 123 de elevi, hipotrofie ponderală – 103 elevi, hipotrofie staturală – 59 de elevi. Specialiştii DSP apreciază că faţă de anul şcolar precedent, în anul şcolar 2012-2013 numărul elevilor dizarmonici a fost în creştere, iar cel al elevilor armonici în scădere. De asemenea, aceştia spun că şi numărul elevilor diagnosticaţi cu diferite afecţiuni a fost în creştere, mai ales în cazul celor de clasa a XII-a.
Tot mai mulţi elevi cu surplus de greutate
În urma analizei efectuate de specialiştii DSP pe ultimii 5 ani, se constată o creştere a numărului elevilor dezvoltaţi armonic din mediul urban şi a celor dezvoltaţi dizarmonic din mediul rural. Specialiştii DSP mai spun că la nivelul judeţului, domină elevii care au un surplus de greutate. „În ultimii 5 ani se observă menţinerea la nivel judeţean a unei valori constante a numărului de armonici (aproximativ 81-82%) din totalul copiilor examinaţi, cu tendinţe diferit