Instabilitatea politică din Egipt a avut un impact neasteptat si extrem de negativ asupra nivelului prețurilor la ceai pe piața mondială, transmite "Interfax".
Egiptul este unul dintre cei mai mari cinci importatori de ceai din lume, dar ocupati cu problemele interne, în acest an, egiptenii nu au avut grijă sa achiziționeze acest produs la licitațiile de ceai. In comparatie cu cafeaua, care se tranzactioneaza pe bursa, pretul la ceai este stabilit o dată pe săptămână in cadrul licitațiilor.
Un alt factor care a contrinuit la prăbușirea prețurilor la ceai a fost recolta record de ceai din Kenya, cel mai mare exportator mondial de ceai negru. Aceasta este urmata de Sri Lanka și India. Pentru Kenya și unele țări africane precum Malawi, Uganda și Tanzania, exportul de ceai este o sursa majoră de valută.
În perioada ianuarie - mai 2013, Kenya a recoltat un volum record de ceai, de 194,9 mii de tone, cu 52% mai mult decat anul precedent. Săptămâna trecută, prețul cu ridicata al ceaiului Pekoe Fanning 1, care este folosit ca un indicator al mișcărilor de preț pe piața de profil, a scăzut la 2.64 dolari/kilogram, ceea ce este cu 34 % mai puțin decât la sfârșitul lunii august 2012. Daca situatia de criza din Egipt persista, traderii prezic o scădere în continuare a prețurilor la ceai.
Cazuri de întârzieri sau refuzuri de plata a contractelor in derulare au fost înregistrate, de asemenea, în Iran, Irak, Pakistan și Afganistan.
Pentru iubitorii de ceai din Marea Britanie, Rusia și alte țări importatoare de ceai, scaderea preturilor nu va influenta costul de achizitie, deoarece acestea cumpara soiuri mai scumpe de ceai. Criza egipteană a afectat în primul rând prețul ceaiului de slaba calitate, cel putin asa reiese din evolutia indicelui Best Broken Pekoe 1, care se refera la evolutia pretului la ceaiul de soi scump.