Preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a precizat marţi că va iniţia consultări cu partidele din opoziţie, respectiv PDL, PPDD şi UDMR în vederea depunerii unei moţiuni de cenzură după ce premierul Victor Ponta va trimite în Parlament proiectul de lege referitor la Roşia Montană.
"Vom începe procedurile pentru iniţierea moţiunii de cenzură şi sunt convins că în jurul acestui obiectiv se va strânge toată opoziţia şi de asemenea ne aşteptăm la susţinere pentru moţiunea de cenzură din partea unora dintre parlamentarii USL. Moţiunea de cenzură este determinată de atitudinea iresponsabilă a premierului Victor Ponta, care a susţinut ca prim-ministru proiectul de lege privind Roşia Montană, dar care a spus că nu susţine ca deputat proiectul de lege adoptat de Guvernul pe care îl conduce. Victor Ponta are o atitudine duplicitară afirmând că în calitate de prim-ministru susţine proiectul, iar în calitate de deputat îl combate", a precizat Mihai Răzvan Ungureanu.
Liderul Forţei Civice a anunţat că aşteaptă răspunsul lui Vasile Blaga privind iniţierea unei moţiuni de cenzură: "Ştiu că există această intenţie. Am anunţat, aştept răspunsul său".
Ce efecte produce moţiunea de cenzură
Potrivit Constituţiei României, Camera Deputaţilor şi Senatul, în cadrul unei şedinţe comune, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor.
Prin adoptarea moţiunii de cenzură, mandatul de încredere acordat Guvernului de către Parlament încetează, iar executivul este demis, premierul trebuind să înainteze imediat demisia Guvernului către şeful statului.
Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot in