Multe dintre unităţile de învăţământ din judeţ nu sunt autorizate sanitar nici în prezent. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Școlar Judeţean (ISJ) Vrancea, din totalul de 521 unități școlare, în prezent doar 134 au autorizații sanitare sau avize sanitare.
În 2012, conform unui raport întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, din totalul celor 523 unităţi de învăţământ din judeţ doar 156 aveau autorizaţie de funcţionare. Asta înseamnă că în cele mai multe dintre cazuri, în special în mediul rural, copiii sunt supuşi permanent riscului de a se îmbolnăvi că atunci când se află la şcoală. Multe unităţi funcţionează şi în secolul XXI fără apă curentă sau cu toaleta în curtea şcolii. Există însă şi alte deficienţe care le pun copiilor sănătatea în pericol şi pentru care inspectorii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică refuză să acorde avizul sanitar. Dar dacă nu au avuzul, nu înseamnă că aceste unităţi au lacătele puse la uşă, ci primesc în continuare elevi. Medicii îi sfătuiesc permanent pe directorii unităţilor de învăţământ să facă toate demersurile pentru autorizarea şcolilor, însă lipsa de fonduri le pune beţe în roate.
Comparativ cu anii precedenţi, numărul şcolilor care au obţinut autorizaţie sanitară de funcţionare a crescut. Astfel, dacă în anul 2007 erau autorizate din punct de vedere sanitar doar 56 de şcoli, un an mai târziu funcţionau cu autorizaţie 82 de şcoli. Potrivit situaţiei prezentate de DSP, în 2009, 128 dintre cele 602 unităţi de învăţământ existente aveau autorizaţii sanitare. Următorul an, cifra şcolilor autorizate sanitar s-a redus la 127. În 2011, în evidenţele DSP figurau 541 unităţi de învăţământ, din care autorizate 135, pentru ca în 2012 să funcţioneze în regulă din punct de vedere sanitar 156 unităţi.
Datele au fost prezentate de reprezentanții DSP în cadrul unei întâlniri cu direc