Din cauza preţului destul de crescut la noi în ţară, mierea este, în multe cazuri, greu accesibilă, iar consumul este oricum redus, arată statisticile. Aşa că trebuie să te asiguri că atunci când cumperi miere, ai achiziţionat un produs cu adevărat de calitate. Pentru că multe dintre sortimentele de pe rafturi sunt falsificate!
Este o problemă care persistă nu doar la noi în ţară, ci în întrega Europa şi în SUA. Mierea este uşor de falsificat şi, prin urmare, mulţi producători apelează la diverse trucuri pentru a-i reduce calitatea, deşi preţurile sunt tot ridicate. Prin urmare, preţul nu este un indicator al calităţii mierii. Deşi, atunci când întâlnim o miere incredibil de ieftină, mai ales pe marginea drumului şi nu în magazine, ar trebui să fim circumspecţi în ceea ce priveşte calitatea produsului.
În cadrul unor controale realizate în ultimii ani în supermarketuri, specialiştii au găsit miere comercializată ca fiind de salcâm, adică de calitate superioară, cu un preţ pe măsură, care s-a dovedit a fi, de fapt, o combinaţie de miere de rapiţă, de floarea-soarelui şi de tei. Aceasta este doar una dintre metodele de falsificare a mierii. Aşadar, în multe cazuri, ne alegem fie cu o miere de calitate mai slabă, fie cu una falsificată cu glucoză industrială.
Ce riscuri implică glucoza industrială
Glucoza se găseşte în mod natural în majoritatea fructelor şi, desigur, se regăseşte şi în miere. Însă cea introdusă în mod artificial în mierea falsificată, pentru a o înmulţi, este glucoză artificială obţinută prin hidroliza amidonului din porumb sau din cartofi.
Există două forme: lichidă şi solidă, dar la falsificarea mierii se adaugă cea în formă lichidă, având culoarea şi gustul similar cu cel al mierii, iar mirosul insesizabil. În general, glucoza industrială lichidă se foloseşte la siropurile pentru confierea fructelor, la compoturi