Mulțumesc domnului Năstase că m-a făcut bărbat de stat și nu femeie, pesedist și nu animal, bugetar și nu sclav, doctor și nu barbar. Așa ar suna recunoștința filozofică a lui Ponta, în traducerea grecilor atenieni din secolul V î.e.n. Atunci s-au născut democrația și Occidentul, atunci au dat pe dinafară artele, bunăstarea și progresul, atunci a început istoria să meargă la coafor. Ce secol! Ce oameni! Ce oraș! Ce fapte!
Majoritatea acestor fapte au avut autori cunoscuți și ăsta e motivul pentru care nici una n-a scăpat nepedepsită. Pericle a fost urmărit penal pentru fraudă și delapidare. Temistocle, învingătorul de la Salamina, a fost exilat pentru deturnare de fonduri militare. Fidias, geniul artistic al Atenei, a murit în pușcărie, după ce a fost acuzat de furt de aur și fildeș din Parthenon. Protagoras a fugit din Atena ca să-și scape pielea, iar Anaxagoras, Sofocle și Euripide, amestecați și ei în viața publică, abia au scăpat din ghearele justiției. Oameni politici ca Hipparchos, Xantipus, Aristide, Cleon, Critias, Alcibiade și Nicias au fost izgoniți, asasinați, arestați sau executați în numele splendorii ateniene. Istoricul Paul Johnson așază în capul acestei liste a urmăriților penal pe Clisthenes, inventatorul democrației, iar la coada ei pe Pitagora. În mai puțin de cincizeci de ani, pentru ca omenirea să aibă viitor, DNA-ul grec a depus la picioarele Areopagului mii de cadavre. Ăsta a fost prețul, dar iată-ne azi aici, cu democrație, celular și Internet. Cine să mai bage de seamă că nu avem viitor?
Victor Ponta, ca fost procuror, știe, desigur, legătura dintre politică și furt. Știe că ele se contopesc și dau naștere conceptului de avere. Averea omului politic poartă nume hazlii, de la "salariul soției" la "vînzări anterioare", dar, în mod inexplicabil, nimeni nu rîde. Ca filozof al școlii Adrian Năstase, Ponta înțelege avantajele mate