Romania are nevoie de un manager privat. Un "baiat destept" care sa vina cu o strategie din care sa mai si castigam, nu sa fim, aproape tot timpul, "vaca de muls" a intereselor straine. In loc sa stimulam productia autohtona, ne vindem resursele si irosim banii pe sustinerea unui sistem birocratic si corupt. Cum am ajuns in aceasta situatie ? Intrebati politicienii din ultimii 23 de ani.
Ne laudam ca avem o tara frumoasa si bogata, cu resurse, cu peisaje spectaculoase si oameni primitori. De 23 de ani, nu facem altceva decat sa o vindem, bucata cu bucata.
De la petrol, la gaze, ape si resurse minerale, paduri, terenuri, fabrici si uzine, am vandut tot ce se putea pana acum. Politicienii ne-au povestit ca, daca le vom trece in proprietate privata, Romania va avea de castigat. O vom duce mai bine. Vom trai prosperitatea la care am sperat in anii comunismului.
Le-am vandut, de cele mai multe ori pe bani putini, am cheltuit banii pe pensii si salarii, am irosit zeci de miliarde de euro intr-un sistem birocratic, corupt, fara sa castigam nimic concret.
Strainii au venit, au cumparat ieftin si, cu complicitatea politicienilor, ne-au convins ca e bine sa ne indatoram, sa ne imprumutam de la banci, noi, persoane fizice, institutii, stat. Asta pentru ca in viitor, economia va creste, vom avea salarii mai bune, vom plati dintr-un foc toate datoriile.
Dupa 23 de ani de reforme, cu ce ne-am ales? Cu o tara in genunchi din punct de vedere economic, fara capacitati industriale. Cu exceptia Dacia, economia romaneasca arata mai prost ca in anii 80. Ce producem inafara de agricultura si alte masini?
Am innebunit populatia, nu ne mai crede, iar o frecamMugur Isarescu, guvernatorul BNR
Romania a devenit o tara buna de muls. Resursele sunt singurele care ne-au ramas si care atrag inca interesul investit