Animalele ar putea fi purtătoarele unui număr de cel puţin 320.000 de virusuri nedescoperite încă, sugerează un nou studiu. Cercetătorii spun că identificarea acestor boli virale, mai ales a celor care se pot transmite la oameni poate preveni eventuale pandemii.
O echipă de cercetători de la Universitatea Columbia, SUA, estimează că identificarea acestor virusuri ar putea costa peste 5 miliarde de euro, dar această sumă ar fi mică faţă de cât ar putea costa o epidemie majoră printre oameni, notează BBC.
„Vorbim aici despre definirea întregii game de virusuri pe care le poartă mamiferele, iar intenţia noastră este să obţinem mai multe informaţii pentru a putea înţelege riscurile care ne pândesc“, spune profesorul Ian Lipkin, directorul Centrului pentru Infecţii şi Imunitate din cadrul Universităţii Columbia.
Vulpile zburătoare
Aproape 70% din virusurile care infectează oamenii, cum ar fi HIV, Ebola şi noul sindrom respirator din Orientul Mijlociu (Mers – Middle East Respiratory Syndrome), îşi au originea în lumea mamiferelor.
Dar, până acum, amplitudinea problemei a fost greu de estimat. În investigaţiile lor, cercetătorii au studiat o specie de liliac numit vulpea zburătoare. Aceste animale sunt purtătoare de virus Nipah, simptomele fiind febra, durerile musculare urmate de inflamarea creierului, convulsii repetate, în final instalându-se o comă profundă. Infecţia o mortalitate ridicată, virusul fiind inclus în Categoria A de periculozitate.
Vulpea zburătoare, specie de liliac purtătoare de virus Nipah FOTO Reuters
Cercetătorii au luat în considerare 1.897 de mostre de la lilieci şi, astfel, au reuşit să estimeze câţi alţi patogeni pot transmite animalele. Apoi au extrapolat numărul la toate mamiferele şi au ajuns la concluzia că există cel puţin 320.000 de virusuri care nu au