Marina americană îşi ajustează dispozitivul în eventualitatea unor acţiuni militare împotriva Siriei, stabilind la patru numărul de distrugătoare mobilizate în estul Mediteranei şi trimiţând un grup aeronaval în Marea Roşie, a anunţat marţi o oficială din cadrul Apărării.
Distrugătorul USS Mahan a părăsit Mediterana de est şi "se îndreaptă spre Norfolk", portul său de bază, pe Coasta de Est americană, de unde a plecat la sfârşitul lui decembrie 2012, a declarat această oficială sub protecţia anonimatului.
Astfel, în zonă rămân patru distrugătoare, şi anume USS Stout, USS Gravely, USS Ramage şi USS Barry, pregătite să lanseze rachete de croazieră de tip Tomahawk împotriva unor ţinte în Siria, la ordinul preşedintelui american.
US Navay păstrează secret numărul de rachete Tomahawk pe care fiecare dinre aceste nave le are la bord, dar majoritatea analiştilor navali apreciază că este vorba despre aproximativ 45.
În condiţii normale, trei distrugătoare navighează în Mediterana, sub comanda Flotei a V-a americane, în principal cu o misiune de apărare antirachetă.
Washingtonul a mobilizat, în plus, în zonă o navă de transport amfibile, USS San Antonio.
Această navă, care nu este echipată pentru autoapărare, poate, în schimb, să efectueze operaţiuni de evacuare cu ajutorul elicopterelor şi puşcaşilor marini de la bord.
Mobilizarea acesteia are loc odată cu apropierea marcării atentatelor de la 11 septembrie 2001 şi atacului de la 11 septembrie 2012 împotriva consulatului american de la benghazi (Libia), pentru care administraţia Obama a fost dur criticată din cauza lipsei de anticipare şi reacţie.
Grupul aeronaval constituit în jurul portavionului USS Nimitz, care se află în prezent în partea de vest a Oceanului Indian, a fost redirecţionat, la rândul său, către Marea Roşie, unde urmează să ajungă "în câteva zile", potrivi