“Oamenii care trăiesc de unii singuri nu au pe cine să mintă. Realizarea unui documentar este un fel de trecere printr-un proces de autocunoaştere. Mă interesează poveştile oamenilor simpli”, mărturiseşte Iulia Matei, studentă la şcoala de documentare Aristoteles.
Comuna Vama din judeţul Suceava este un loc liniştit, cu ritualurile vieţii rurale. O lună pe an, peste grijile obişnuite se abate un grup de tineri ciudaţi, cu aparate de filmat, care pun întrebări şi vor să ştie orice despre tine. Îi aduce la Vama un domn în vârstă, cu pălărie şi aer de adolescent întârziat, pe care am aflat că-l cheamă Dan Nuţu şi le e profesor.
Şcoala de film din comuna Vama
Am putea continua povestea şi ar fi începutul unui reportaj, dar noi ştim deja că e vorba de un work-shop din cadrul programului Aristoteles, prin care 12 tineri din Europa Centrala şi de Est, România, Ucraina, Polonia şi Cehia, sunt îndrumaţi să realizeze un film documentar. Programul a fost iniţiat în 2006 de către actriţa Cristina Hoffman, selecţioner pentru festivaluri internaţionale de film, şi actorul Dan Nuţu. Aristoteles Workshop este susţinut de Canalul ARTE din Franţa şi de Consiliul Naţional al Cinematografiei din România. “Trei zile le petreci pentru a afla cine e cine, nu neapărat profesional, ci cum e ca om. Pentru că ăsta e secretul primordial al acestui gen de team building, construirea echipelor. În baza acestor afinităţi, care se stabilesc fără doar şi poate când oamenii mănâncă împreună, vorbesc, glumesc, interacţionează, îţi dai seama cine e compatibil cu cine. Evident, trebuie menţinut un raport între băieţi şi fete, între naţionalităţi, să nu ai numai străini în echipă, căci nu s-ar descurca pe teren”, ne-a spus Dan Nuţu.
Dan Nuţu şi profesorul Jeroen Berkvens FOTO Aristoteles Workshop
Timp de o lună, cei 12 studenţi sunt îndrumaţi să înveţe cum se fa