Lucrările de extindere a reţelelor de apă şi canalizare, prin programul POS Mediu, finanţat de Uniunea Europeană, bate pasul pe loc în anumite zone ale municipiului Suceava, din cauza unor nepotriviri dintre planurile făcute de proiectanţi şi cele constatate în teren de firmele contractate.
Mai multe „piedici” de care s-au lovit în teren constructorii au fost semnalate ieri, la comandamentul de gestionare a lucrărilor de POS Mediu, de reprezentanţii firmei Pfeiffer, care au solicitat sprijinul Primăriei Suceava pentru soluţionarea mai multor probleme.
În principal, lucrările de extindere a reţelelor de apă şi canalizare s-au „poticnit” acolo unde constructorii s-au lovit de refuzul proprietarilor de teren de a le permite săpăturile, deşi în proiect, reţelele de utilităţi trebuiau să treacă numai pe terenuri care fac parte din domeniul public al municipiului.
„Noi am încercat să găsim soluţii, am fost de foarte multe ori în teren, dar nu s-a rezolvat nimic. Proiectul s-a făcut cu trecerea conductelor pe proprietăţi private, deşi nu era prevăzut nicăieri aşa ceva”, a spus managerul de proiect al firmei Pfeiffer, Mihai Roşca.
Acesta a dat un alt exemplu, în care extinderea reţelelor de apă şi canalizare s-a blocat după ce au constatat că săpăturile ar trebui să fie făcute pe sub o casă.
„Pe Solidarităţii, în mijlocul străzii, aşa cum apare ea pe hartă, acum, în teren, este o casă. Dacă proiectantul s-a uitat după hartă, nu avem ce face”, a adăugat Mihai Roşca.
Şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, le-a cerut celor de la Pfeiffer să centralizeze toate problemele cu care s-au confruntat vizavi de proprietatea privată, indicându-le să colaboreze cu oamenii de specialitate din primărie, pentru a găsi soluţiile necesare.
„Încercăm să găsim alte trasee care sunt pe domeniul public şi necesită mai puţin trecerea pe proprietăţi priv