Piersicile sunt originare din China, unde piersicul era cunoscut ca a fi "pomul vietii". Legendele despre aceste fructe merg chiar mai departe - vechii perşi fac cunoscute aceste fructe în Imperiul Roman, unde erau cunoscute ca "merele persane".
Columb, se spune, că ar fi adus arborele magic în America.
Pe vremea reginei Victoria nicio masă nu era considerată completă dacă nu era însoţită de o piersică proaspătă împăturită într-un şerveţel de bumbac.
Pe lângă gustul lor deosebit, piersicile oferă şi o multitudine de beneficii pentru sănătate.
În compoziţia piersicilor intră 10 vitamine: A, C, E şi K si alte 6 tipuri de vitamina B (tiamina, riboflavina, vitamina B6, niacin, acid pantotenic, acid folic). Piersicile conţin fibre şi carbohidraţi, o piersică mare conţinând 17 g de carbohidraţi din care 3 g provin din fibre. Fibrele ajută la prevenirea la tratarea constipaţiei, la menţinerea în cote normale a colesterolului (prin urmare importante în menţinerea unei bune sănătăţi cardiovasculare), la prevenirea apariţiei cancerului de colon şi a altor afecţiuni la nivelul colonului. Sunt esenţiale pentru o digestie optimă - o femeie până în 50 de ani ar trebui să consume 25 g de fibre în fiecare zi, în timp ce unui bărbat adult până în 50 de ani îi sunt recomandate zilnic 38 g de fibre.
Piersicile sunt o sursă de antioxidanţi. Un studiu, efectuat în 2009 şi publicat în "Journal of Medicinal Food", arată că antioxidanţi importanţi sunt prezenţi în pulpa şi pieliţa piersicii. Acidul chlorogenic, unul din antioxidanţii de seamă din compoziţia piersicii, ajută la combaterea efectelor nocive ale radicalilor liberi. Acest antioxidant are şi un efect anticancerigen şi antiinflamator.
Piersicile pot contribui la încetinirea procesului de îmbătrânire şi la prevenirea instalării bolilor cronice. Pe de altă parte, licopenul şi luteina conţinute de p