De la 1 septembrie, acciza pentru băuturi creşte cu 33%, de la 750 la 1.000 de euro la suta de litri alcool pur, ajungând la cele mai înalte nivele din Europa. Nici pălinca produsă în gospodăriile oamenilor pentru consumul propriu nu scapă de acciza mărită. Acest lucru îi nemulţumeşte total pe pălincarii sătmăreni, care declară că vor produce în continuare pălinca pe şestache. Lege considerată aberantă
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Pălincă din zona Oaşului, Cornel Mureşan, este de părere că actuala lege a pălincii este aberantă. “Din 2004 ne străduim să schimbăm această lege şi să aducem nivelul accizelor la pălincă la un nivel acceptabil. Tot de atunci ne străduim să face o separare a grupelor de accizare între alcoolul produs în urma fermentării cerealelor şi cel produs după fermentarea fructelor, dar se pare că nimeni nu ne ascultă. Pălinca şi rachiul de fructe sunt produse tradiţionale româneşti şi acestea ar trebui protejate de stat. Toate ţările din Uniunea Europeană au dreptul să-şi protejeze produsele tradiţionale, dar statul român, prin legile aberante existente, nu face nimic în acest sens”, a precizat Cornel Mureşan.
Liderul pălincarilor din Oaş a mai precizat că randamentul la alcoolul produs din cereale este de zece ori mai mare decât cel produs din fructe, astfel că este aberant ca accizele să fie egale. Acesta a mai adăugat că pălinciile nu trebuie să aibă antrepozite fiscale deoarece nu prestează o activitate economică ci prestează doar servicii către populaţie. Pălincari nemulţumiţi
Creşterea accizelor la pălincă îi nemulţumeşte şi mai mult pe pălincari. Dacă până acum acciza era de 16-17 lei/litru, după mărire va ajunge la 20-21 de lei pe litru, mai mare decât preţul efectiv al unui litru de pălincă. Pălincarii au propus o acciză de 1,7 lei/litru. În acest context, dacă se ia în considerare că anual în judeţul Satu Mare