„Analizele necesare pentru înscrierea copiilor în colectivitate pot fi efectuate gratuit, pe baza biletului de trimitere emis de medicul de familie”, se arată într-un comunicat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
În teorie, aşa o fi. În practică, însă, părinţii s-au convins pe pielea lor că, la întocmirea dosarului de înscriere la cămin, spre exemplu, trebuie să scoată din buzunare în jur de 50 de lei, altfel au de aşteptat săptămâni bune după o programare la laboratoarele de specialitate. Asta pentru că înscrierile în învăţământul preşcolar se fac într-o anumită perioadă, ce nu ţine cont de fondurile disponibile pentru analizele medicale.
„Copiii beneficiază în mod gratuit de servicii medicale, indiferent dacă părinţii lor sunt asiguraţi sau nu. Analizele pentru înscrierea în colectivitate se fac gratuit, în baza unei trimiteri de la medicul de familie, deşi, trebuie să recunosc, există unele impedimente ce ar trebui depăşite. Asta pentru că trimiterea se face deşi nu există un diagnostic, iar la nivelul laboratoarelor nu există fonduri suficiente. Noi am recomandat reprezentanţilor laboratoarelor să-şi rezerve nişte fonduri pentru astfel de cazuri”, a explicat Marius Tăutu, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sălaj, care recunoaşte că şansele ca un copil să beneficieze efectiv de analize gratuite pentru înscrierea la cămin sunt minime în condiţiile în care numărul solicitărilor este foarte mare.
Tăutu consideră absurdă obligativitatea efectuării de analize pentru cei mici, în condiţiile în care nu există simptomatologie. „Unele analize sunt chiar aberante, în condiţiile în care copilul nu prezintă niciun simptom. Tot ce se reuşeşte este traumatizarea copilului, prin recoltarea de probe, şi consumarea de fonduri”.
La rândul său, Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publice (DSP) Sălaj, a precizat că