Mii de oameni din peste 50 de comunităţi din Apuseni sunt aşteptaţi să sărbătorească Ziua Minerului, la Roşia Montană.
Roşienii şi localnicii din comunităţile învecinate îşi preţuiesc tradiţiile şi aşteaptă ca guvernanţii şi parlamentarii să dea undă verde mineritului modern la Roşia Montană, care să creeze locuri de muncă şi să aducă bunăstare zonei.
Marea majoritate a localnicilor din zonă îşi demonstrează astfel susţinerea pentru minerit.
„Cei care protestează la Bucureşti împotriva mineritului, deşi nici nu au fost la Roşia Montană, îşi bat joc de noi şi de viitorul nostru”, susţine primarul comunei.
Cu o tradiţie de 2000 de ani în minerit, comunitatea din Roşia Montană sărbătoreşte şi în acest an „Ziua Minerului”, duminică, 8 septembrie 2013, începând cu orele 12, pe stadionul „Minerul” din localitate. Roşienii aşteaptă cu disperare ca meseria tradiţională a moţilor – mineritul să redevină o realitate, aşa cum a fost dintotdeauna.
„Suntem una dintre cele mai vechi comunităţi miniere ale Europei, cu o tradiţie în minerit de peste 2000 de ani. Tot ce ne dorim este să ne reîntoarcem la bunăstarea pe care o aduce mineritul. Ne dorim repornirea mineritului în Apuseni pentru că mineritul aduce locuri de muncă, pune o pâine pe masă familiilor de moţi, care îşi pot creşte copiii liniştiţi. Guvernanţii trebuie să ia decizia corectă rapid, fără alte amânări, şi să dea undă verde proiectului minier propus aici fără să se lase influenţaţi de protestele celor care nu au fost niciodată la Roşia Montană, nu ştiu care este situaţia aici şi nu le pasă dacă localnicii de aici trăiesc în sărăcie. Este dreptul nostru ca cetăţeni europeni să cerem să avem un loc de muncă decent la noi acasă, iar zona să se dezvolte. Am avut un referendum în Apuseni, iar localnicii din Roşia Montană şi din alte localităţi miniere s-au pronunţat categoric în favoarea