Între o ieșire în club și o prăjeală pe șezlong, la marginea piscinei, junelui tomnatec Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, i-a venit ideea să implice și sistemul bancar în procesul de atragere a banilor europeni. Ca să fim mai preciși, în procesul de evaluare și selecție a proiectelor, următoarea perioadă de programare, 2014-2020. Ideea nu este nici nouă, i-a venit mai înainte Elenei Udrea, de la care a preluat-o Leonard Orban, și nu este nici bună.
Asta din cauza apucăturilor de cămătari ale băncilor românești. Iar cine a luat vreodată un credit bancar și a plătit, pe lângă dobânda înscrisă cu litere mari, comisioane peste comisioane, știe la ce mă refer. Cum numărul fraierilor care le trec pragul, pentru împrumuturi, este din ce în ce mai mic, având în vedere condițiile împovărătoare ce le sunt impuse, ne-am aștepta ca, în curând, să-și schimbe atitudinea arogantă și să se transforme în parteneri.
N-o vor face dacă li se va pune la dispoziție acestor cămătari un ditamai purcoiul de bani și vor fi lăsate să-l felieze și să-l împartă cum vor și cui vor.
Nu doar că nu vor mai renunța la aroganță, dar mai mult, cu ochii sticlind, bancherii îi vor juca pe amatorii de fonduri europene așa după cum vor dori. Pe de-o parte, nimic nu-i va împiedica să condiționeze aprobarea proiectelor de scrierea lor cu anumite firme de consultanță, ale lor, bineînțeles.
Pe de alta, n-ar avea nici un motiv să nu-i oblige pe beneficiari să deruleze fondurile prin intermediul lor, astfel încât să-și umfle conturile din dobânzile și comisioanele special inventate pentru asemenea operațiuni. Și, în general, nimic nu-i va putea opri să le impună tot felul de clauze abuzive, așa cum fac de mai bine de douăzeci de ani, legal, cu acordul tacit al BNR.
În ceea ce privește eficientizarea procesului de absorbție, motivul oficial invocat de Teodorovic