-impozitul se plătește la primărie, dacă în localitate nu există unitate fiscală – funcționarii de la “Taxe și Impozite” vor prelua încă o sarcină – Asociația Comunelor a protestat u primarii cred că toți banii vor merge la stat, la comună nimic
Petru DONE
Agricultorii vor putea plăti impozitele datorate la bugetul consolidat al statului chiar la primăriile din localitățile în care își au domiciliul. După reorganizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), primăriile trebuie să deschidă birouri de specialitate dacă în localitate nu există o unitate fiscală, astfel încât contribuabilii să nu se deplaseze pe distanțe mari pentru plata impozitului. Dacă pentru contribuabili această măsură este una favorabilă, pentru primari apare ca o nouă pacoste, ca o obligație pentru care statul dă numai ordin, nu și soluții de a fi pusă în practică. În plus ei se tem că banii sunt încasați local, dar folosiți numai de stat.
Măsura are ca scop “diminuarea cheltuielilor de conformare pe care trebuie să le suporte contribuabilul pentru a-și îndeplini obligațiile de plată” – se arată în nota de fundamentare a Ordonanței de Guvern.
Sumele încasate astfel de la contribuabilii persoane fizice care desfășoară activități agricole vor fi transferate, ulterior, de la biroul de specialitate al primăriei la bugetul consolidat al statului, în cel mult două zile lucrătoare, în conturi separate pentru bugetul de stat, respectiv pentru cel de asigurări sociale.
Primăriile nu au primit, încă, hârtiile oficiale pentru a se apuca de amenajat birouri speciale sau pentru a transfera noi responsabilități în seama funcționarilor care și până acum se ocupau de taxele și impozitele locale. Dar primarii se simt deja percepuți de populație drept “încasatori de biruri”, în timp ce banii nu se întorc pentru investiții la bugetele locale. Iar impozitul e încasat în propo