Adoptarea de către Guvern a proiectului de lege privind investiţia în exploatarea aurului la Roşia Montană a venit odată cu o serie de evenimente menite să tragă proiectul pe linie moartă. În spatele asaltului s-ar afla interese de sute de milioane de dolari.
Peste 1.000 de clujeni au ieşit în stradă luni şi marţi după-amiaza, în Piaţa Unirii, şi au protestat faţă de proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană. În paralel au avut loc proteste şi în alte mari oraşe ale ţării.
Mitingurile afectează acţiunile „companiei mamă”
Acţiunile Gabriel Resources, finanţatorul canadian al RMGC, au scăzut cu până la 17% după protestele legate de Roşia Montană, cea mai mare prăbuşire în ultimele patru luni, informează Bloomberg.
“Întâmplarea” nu ar fi deloc o surpriză, speculează unele voci din piaţă. Fericiţii speculanţi de pe Bursa din Toronto ar fi chiar finanţatorii din umbră ai protestatarilor. Practic ei ar cumpăra acum cu 17% mai ieftin, iar peste o lună, două ar obține un profit de câteva sute de milioane de dolari, prin vânzarea lor. Potrivit legislaţiei canadiene, un investitor nu este obligat să-și declare identitatea dacă nu depășește un plafon al achiziţiei de 8%. La valoarea totală a acţiunilor la circa 2,4 miliarde de dolari, achiziția astăzi a 8 procente din acțiunile Gabriel Resources ar aduce unui investitor un câștig ipotetic de 300 de milioane de dolari. O mică avere.
Ungaria face presiuni pentru stoparea investiţiei
Guvernul ungar se aşteaptă ca autorităţile române să respecte atât regulile europene în domeniul minelor de aur, cât şi "bunurile de mediu şi culturale" aflate în pericol din cauza proiectului de la Roşia Montană, transmiteau luni două ministere ungare într-un comunicat citat de MTI.
Potrivit MTI, ministerele ungare de Externe şi al Dezvoltării Rurale afirmă că „bunur