În Cluj-Napoca există 800 de locuri în creşe, dar copii care au nevoie de un astfel de loc sunt de trei ori mai mulţi. Singura soluţie rămâne, astfel, construirea de noi unităţi. Lipsa terenurilor face, însă, ca proiectele să rămână doar pe hârtie, iar cererile părinţilor, în sertarele de la primărie.
Clujenii au depus peste 400 de cereri în care solicită construirea unei creşe în cartierul clujean Gheorgheni. Aceasta va fi gata în 1 octombrie. Însă mai puţin de 100 de părinţi vor fi norocoşi, asta pentru că spaţiul permite înscrierea a doar 75 de copii. Restul cererilor rămân în aşteptare.
"Chiar dacă le oferim celorlalţi locuri, zilnic vin alţii şi alţii care au nevoie de creşă; este imposibil să mulţumim pe toată lumea, este un proces de durată, costă bani mulţi şi găsirea locaţiilor pentru o creşă, nu este uşor, ca să poţi să deserveşti populaţia din zonă", a precizat Mioara Neamţu, şef Centru Bugetar Creşe Cluj-Napoca
Situaţia s-ar putea îmbunătăţi de anul viitor, promite Emil Boc.
"Primăria mai are în plan să dea în folosinţă anul viitor încă 200 de noi locuri în creşe, pe Moţilor şi pe Coastei. La Noţilor se lucrează la faza de licitaţie, pe Coastei a trecut doar în Consiliul Local pentru a putea fi făcut studiul de fezabilitate", a menţionat primarul Emil Boc.
O problemă este şi personalul din creşe, care este insuficient. Iar angajări în aceste instituţii se pot face doar 1 la 1. Adică, se poate angaja un om doar dacă se eliberează eliberează un loc.
"După noul normativ ar trebui să fie dublu numărul de persoane, adică din 197 de persoane care lucrează cu copiii din creşe, care sunt în jur de 1 mie, ar trebui să fie 380, 400", a adăugat Neamţu.
Locurile în creşele de stat se acordă pe principiul primul venit, primul servit.
Reporter: Ancuţa STĂVAR
Imagine: Florin DAN