Dobânzile în scădere şi comisioanele mari de retragere numerar fac neatractive depozitele în valută, pentru că în multe cazuri clienţii care vor să-şi păstreze economiile în euro ajung să scoată de la bancă mai puţini bani decât au depus.
Dacă aveţi 5.000 de euro şi vreţi să-i depuneţi la bancă pentru mai puţin de trei luni trebuie să cântăriţi cu atenţie ofertele din piaţă, pentru că multe bănci mari au coborât cu bonificaţiile la 1-2% pe an, iar dobânda încasată nu mai acoperă nici măcar comisionul de retragere a banilor din cont.
Calculele efectuate de ZF arată că în cel mai rău scenariu posibil, un client ajunge să retragă la scadenţă 4.981 de euro la 5.000 de euro depuşi iniţial. Comisioanele de retragere numerar ajung până la 0,6% din suma depusă, adică 30 de euro la un depozit de 5.000 de euro. Spre comparaţie, la o bonificaţie de 2% pe an, dobânda încasată este de 21 de euro. Practic, pentru a acoperi costul comisionului de retragere, un deponent trebuie să aleagă un depozit cu dobândă de 2,5%-3% pe an sau unul cu scadenţa de cel puţin şase luni.
„Clienţii trebuie să se uite la toate caracteristicile depozitului, nu doar la anunţul de marketing al băncii. Băncile merg pe ideea de a descuraja clienţii să-şi retragă banii la prima scadenţă. Vor să se asigure că au resurse pe termen lung fără să-şi asume riscul să plătească dobânzi mari pentru a atrage clienţi care să-şi ţină banii în depozite cu scadenţa iniţială mai lungă. Sunt preferate astfel depozitele pe una sau trei luni, dar reînnoite la scadenţă“, comentează analistul financiar Dragoş Cabat.
UniCredit Ţiriac plăteşte pentru sume mai mici de 10.000 de euro o dobândă de 1% pe an pentru toate scadenţele mai mici sau egale cu un an. Banca percepe un comision de retragere numerar de 0,6%, respectiv 30 de euro la un depozit de 5.000 de euro, inclusiv în ziua sca