Părinții care pleacă în străinitate sunt obligați să anunțe autoritățile locale cu 40 de zile înainte de plecare și să dea o declarație pe proprie răspundere în care să specifice cine va avea grijă de copii. Proiectul adoptat de Camera Deputaților cu 322 de voturi pentru și unul împotrivă modifică Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copiilor. Potrivit noii reglementări, părinţii care au intenţia de a părăsi ţara, vor avea obligaţia ca în termen de 40 de zile să anunţe autorităţile locale.
“Se stipulează în mod clar obligaţia părinţilor de a notifica Primăria în termen de 40 de zile intenţia de a părăsi ţara şi a lucra în străinătate. Ce înseamnă această notificare? Părintele are obligaţia de a se deplasa la Primăria de domiciliu, să dea o declaraţie pe propria răspundere în care precizează în grija cui va rămâne copilul sau copiii, cât timp va rămâne în străinatate şi cum şi-a propus să se ocupe de la distanţă de copiii săi. Însemnând că se obligă să trimită sume de bani, să menţină legătura cu persoanele care au în grijă copilul sau alte intervenţii de acest gen.“ a declarat Roxana Onea, purtător de cuvânt DGASPC.
La baza modificării acestei legi stă un raport care atestă faptul că cei care au părințiii plecați în străinătate și nu sunt îngrijiți de o altă persoană, au dezvoltat comportamente deviante.
“Au apărut situaţii de tipul scăderii rezultatelor la invăţătura, abandonul şcolar, consumul de substanţe interzise sau tulburările emoţionale: depresia, anxietatea ,acolo unde copiii nu au ramas in grija unei persoane de care erau ataşate afectiv sau nu erau persoane de referinţă.” a mai spus Roxana Onea, purtător de cuvânt DGASPC.
Conform statisticilor existente la Direcția Generală de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului, în acest an, în Constanţa, numărul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate este î