Peste 50 de covăsneni vor primi bani pentru pagubele provocate de urşi
Mai mulți covăsneni păgubiți în 2012 de atacurile urșilor în gospodării vor fi în curând despăgubiți, potrivit conducerii Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna.
Directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, ne-a declarat că dosarele pentru despăgubire au fost întocmite deja cu toate documentațiile, urmând ca Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare (ITRSV) să le pună în plată, în săptămânile care urmează.
„ITRSV ne-a comunicat că au primit banii pentru achitarea sumelor restante din 2012, pentru virarea plăților către 51 de persoane. Pagubele se încadrează între 200 de lei cea mai mică și 4.500 de lei cea mai mare, iar aceste pagube reprezintă animalele – bovine și ovine care au fost ucise de către urși în 2012. Nu s-au acordat despăgubiri pentru culturile agricole”, a declarat Gheorghe Neagu.
Potrivit acestuia, în acest an atacurile nu au mai fost atât de consistente precum în anii trecuți, iar pagubele au fost mult mai puține. Dacă în 2012, până la această dată se înregistraseră deja peste 60 de pagube, în acest an s-au înregistrat puțin peste 30. Gheorghe Neagu a explicat că micșorarea pagubelor poate fi explicată inclusiv prin măsurile de precauție pe care și le-au luat oamenii – montarea de garduri electrice date de APM în custodie acelor proprietari de stâne care au solicitat acest lucru.
Statisticile arată că în judeţele Covasna, Harghita şi Vrancea se află cea mai numeroasă populație de urși bruni din Europa, numărul exemplarelor fiind de aproximativ 2.300. APM-urile din cele trei județe au inițiat proiectul european Lifeursus, destinat protejării ursului brun inclusiv prin medierea cu oamenii afectați de aceste animale. În cadrul Lifeursus funcționează și pagina de Internet www.carnivoremari.ro, unde este disponibil Ghidul cu cele mai bun