Le privim cel mai adesea ca pe nişte trufandale şi le consumăm destul de rar. Dar ceea ce ştim mai puţin despre smochine este faptul că ele pot fi un tratament naturist foarte eficace
Smochinele au multiple proprietăţi benefice pentru organismul uman - sunt nutritive, diuretice, laxative, pot fi folosite şi în tratamentul bolilor de piept, emoliente. Aceste calităţi sunt date de conţinutul lor ridicat în fier, mangan, brom, calciu, vitaminele A, B1, B2, C, PP. De asemenea, smochinele au un conţinut ridicat de acizi. Ele mai conţin şi o substanţă - latex - analoagă sucului pancreatic. Acest latex conţine o enzimă numită amilază care era folosită de grecii antici la prepararea brânzeturilor. Pe de altă parte, smochinele au un conţinut caloric ridicat - 100 de grame de smochine proaspete au 100 de calorii, pe când aceeaşi cantitate de smochine uscate au 250 de calorii. Asta înseamnă că sunt indicate pentru cei (mai mulţi sau mai puţini) care vor să se îngraşe.
Proprietăţile laxative
Cea mai utilizată proprietate a smochinelor, de-a lungul timpului, a fost cea laxativă. Preparate în mai multe feluri, smochinele pot combate eficient constipaţia. Iată două reţete:
Se taie patru smochine proaspete în patru, se amestecă cu 12 stafide şi peste ele se pune lapte. Întreaga compoziţie se pune la fiert. Produsul obţinut se mănâncă dimineaţa, pe stomacul gol.
Se spală şase smochine cu apă caldă, apoi se pun într-o ceaşcă cu apă. Se lasă la înmuiat o noapte întreagă, apoi se mănâncă dimineaţa pe stomacul gol.
Efect laxativ are şi delicioasa dulceaţă preparată din fructele de smochin.
Datorită gustului lor aromat, smochinele pot fi o alternativă viabilă pentru persoanele care suferă de constipaţie, dar nu pot bea ceaiuri de anghinare, cruşin sau pelin din cauza gustului lor amar.
Fructele şi frunzele, la fel de eficiente
S