Cei 650 de credincioşi evrei din oraşul de pe Bega sărbătoresc, începând de astăzi, anul 5774. Comunitatea iudaică din Timişoara s-a întrunit în Sinagoga din Cetate, în această seară, ca să întâmpine Roş Haşana în prezenţa ambasadorului Israelului în România şi a primarului Nicolae Robu, iar un rabin a venit tocmai din Israel ca să oficieze slujba religioasă de Anul Nou. Dan Ben – Ehezer, ambasadorul Israelului în ţara noastră, le-a transmis evreilor din Timişoara că “statul acordă o importanţă foarte mare protejării comunităţii iudaice şi luptă mereu împotriva anti – rasismului şi ant -semitismului” şi le-a urat un an nou fericit, sănătos şi dulce.
Prezent la eveniment, primarul Timişoarei le-a urat evreilor “din suflet” să aibă parte de “succese şi bucurii” şi a declarat că îi pare rău că noul an evreiesc nu a putut fi sărbătorit cu Sinagoga de pe strada Mărăşeşti reabilitată, dar există promisiuni de la Ministerul Culturii că se vor primi fonduri. În finalul discursului, Nicolae Robu i-a asigurat că uşile Primăriei Timişoara vor fi mereu deschise, iar evreilor care l-au votat le-a transmis că “mă voi strădui să nu vă fac să regretaţi că aţi făcut acest lucru, nu cred că v-am dat motive. Mi-am propus să onorez funcţia pentru care mulţi timişoreni m-au învestit”.
Roş Haşana cuprinde două zile pline de rugăciuni şi marchează, mai degrabă, ziua când a fost creat primul om. De anul nou evreiesc există obiceiul ca evreii să mănânce mere şi miere, care semnifică anul dulce pe care aceştia speră să-l aibă şi mulţi consumă capul peştelui ca să fie în frunte, şi nu la coadă. Una dintre tradițiile importante este Tashlich, adică aruncarea simbolică a păcatelor în apă.
Cei 650 de credincioşi evrei din oraşul de pe Bega sărbătoresc, începând de astăzi, anul 5774. Comunitatea iudaică din Timişoara s-a întrunit în Sinagoga din Cetate, în această s