Bugetul alocat medicinei de familie începând cu anul 2014 va creşte, a explicat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Creşterea procentului pentru medicina de familie face parte din planurile de reformă ale ministrului, care anticipează că în 2015 va aloca 10% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) acestui domeniu.
„În 2014 vrem să creştem fondurile alocate medicinei spitaliceşti”, a declarat Nicolăescu. Totodată, a completat acesta, vor fi crescute şi fondurile pentru medicina în ambulatoriu. În plus, vor fi dezvoltate centrele de permanenţă şi centrele multifuncţionale, unde medicii de familie vor acorda asistenţă medicală bolnavilor. Nu în ultimul rând, se va pune accent pe îngrijile la domiciliu.
„E absurd să ţii în spital un om încă 3-4 zile numai ca să-i faci trei injecţii pe zi în loc să îl trimiţi acasă şi să trimiţi o asistentă care să îi facă cele trei injecţii pe un program de îngrijire la domiciliu, când te costă mult mai puţin şi omul însuşi este mai mulţumit decât să stea în acea atmosferă de spital în loc să stea la el acasă şi să ştie că beneficiază de nişte servicii care îi duc rezolvarea problemelor de sănătate pe care le are. Avem toate aceste probleme în lucru şi atunci când vom merge cu bugetul în Parlament vom găsi acolo toate acestea sub formă bugetată”, a declarat Nicolăescu.
Finanţare extra pentru centrele de permananeţă
Legat de centrele de permanenţă, ministrul a explicat că medicii de familie nu ar trebui să se îngrijoreze că vor primi sarcini în plus fără o finanţare pe măsură.
„Vom da echilibrat activităţi, servicii, împreună cu contravaloarea, care sper ca de data aceasta să fie corectă, a activităţii pe care o prestează”, a mai spus Nicolăescu, al cărui scop este îndreptarea pacienţilor nu spre sectorul spitalicesc, care presupune costur