Problema câinilor fără stăpân n-are rezolvare la Iaşi după mai bine de 20 de ani de administrație locală democratică. Numărul maidanezilor din oraş a rămas constant mare, în ciuda diverselor viziuni administrative care s-au succedat la Primărie, iar autorităţile nu mai au o evaluare exactă a populaţiei de câini fără stăpân din 2005, atunci când era estimată la aproximativ 10.000. Aproximările recente, făcute atât de asociaţiile de protecţie a animalelor, cât şi de societatea Salubris, responsabilă cu hingheritul, arată că pe străzile orașului ar trăi între 4.000 şi 13.000 de câini fără stăpân.
Strategia făcută publică, ieri, de municipalitatea ieșeană, după scandalul uciderii copilului de patru ani în Parcul tei din București, a fost înteţirea hingheritului şi construirea unui padoc uriaş la periferia Iaşiului, în comuna Tomeşti. Uriaș, adică de maximum 3.000 de locuri.
Construirea padocului, care a început în 2009, trebuia să fie gata în patru luni, însă complexul, pentru care a fost prevăzut un buget de 4 milioane de lei, nu este finalizat nici până acum. Iniţial, s-a vorbit despre 4.000 de cuşti care vor exista la padoc, dar, în cele din urmă, au mai rămas doar 500 în proiect.
„Încercăm să finalizăm padocul de la Tomeşti, o investiţie pe care am prelungit-o câţiva ani din cauza lipsei de bani şi a problemei legate de proprietăţi. Vom inaugura 11 cuşti, care au o capacitate mult mai mare faţă de padocul din Miroslava. Acesta va funcţiona în paralel cu cel din Tomeşti“, a precizat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.
Primăria Iaşi a alocat şi în bugetul pe acest an 2 milioane de lei pentru terminarea padocului, dar lucrările sunt departe de a fi încheiate. Pe de altă parte, activitatea de prindere a câinilor rămâne, în continuare, la un nivel insignifiant, muncitorii de la Salubris operând doar cu două maşini şi, în