Amânarea acordării certificatelor verzi pentru producţia de energie regenerabilă din surse eoliene, hidro şi solare începe să producă primele efecte, luna trecută circa 14 mil. euro rămânând neîncasate de investitorii din aceste domenii.
Potrivit datelor publicate ieri de Transelectrica, compania naţională de transport al energiei, pentru luna iulie, investitorii au primit peste 607.000 de certificate verzi din cele 968.000 cuvenite, restul de aproape 361.000 fiind amânate şi urmând a fi recuperate în perioada 2017-2020.
Datele de pe bursa de energie OPCOM arată că pentru luna iulie preţul mediu de tranzacţionare al certificatelor verzi a fost de aproximativ 40 de euro pe unitate, ceea ce înseamnă că investitorii nu au mai primit certificate în valoare de 14 milioane de euro pentru energia produsă luna trecută.
Circa 60% din această sumă le-ar fi revenit investitorilor în proiecte eoliene, în timp ce 32% ar fi trebuit să intre în contul producătorilor de energie fotovoltaică.
Ce s-a întâmplat?
De la 1 iulie anul acesta, pe fondul presiunilor venite din partea marilor consumatori industriali, guvernul a luat decizia reducerii schemei de sprijin care a stat la baza revoluţiei înregistrate de energia verde în România.
Varianta aleasă de guvern a fost amânarea acordării unui anumit număr de certificate verzi în funcţie de tehnologie, recuperarea acestora urmând să aibă loc în perioada 2017-2020. De exemplu, dacă un producător de energie eoliană primea până la începutul lunii trecute câte două certificate verzi pentru fiecare megawatt/oră injectat în reţea, de la 1 iulie nu mai primeşte decât o singură unitate, celălalt certificat urmând să fie recuperat din 2018. Pentru energia solară, reducerea a fost de la şase la patru certificate verzi, recuperarea acestora urmând s