Complexul Energetic Oltenia va renunța la 10 milioane de tone de cărbune, la câteva cariere nerentabile și la aproximativ 2.000 de oameni în afara celor 600 de salariați care vor fi disponibilizați în 2014, aflați în prag de pensionare.
Administrația CEO urmărește externalizarea carierelor Berbești și Husnicioara, iar dacă acest obiectiv va eșua, cei 2.000 de mineri vor fi concediați. Discuțiile pe această temă cu mai-marii de la Economie s-au împotmolit, măsurile de preluare a celor două cariere de către CET Govora și respectiv RAAN Severin nefiind încă luate.
Mai puțin cărbune
Planul administrației este de a selecta carierele rentabile, iar pe celelalte să le treacă în conservare. Așa cum arată administrația, Complexul Energetic Oltenia va diminua producția de cărbune cu aproape 10 milioane de tone. Anual, minerii CEO scot 35-36 milioane de tone de cărbune, administrația spunând că necesarul este de doar 25-26 de milioane de tone.
Cu 2.600 de angajați mai puțin
În 2014, directorii CE Oltenia vor să ușureze compania de 2.600 de salariați, indiferent de modul în care se va face acest lucru, deoarece cheltuielile cu munca vie care se ridică, la prima vedere, la peste 120 de milioane de lei nu mai pot fi susținute de către companie. Cu alte cuvinte, chiar dacă nu va avea loc externalizarea celor două cariere menționate mai sus, 2.000 de mineri vor fi concediați anul viitor, alți 600 fiind deja „programați” pentru disponibilizare.
Firmele lui Vâlceanu, Davițoiu și Sarcină, în lista neagră
Lucrările de revizii și reparații vor fi făcute de personalul specializat al CE Oltenia. Conform unor discuții în Directoratul companiei, nicio lucrare de reparații, de recondiționare sau de revizie nu va mai fi acordată firmelor care au căpușat până acum unitatea de stat. Șefii CEO au pomenit de „căpușele” din sistemul energetic de stat, f