Couchsurfingul (din engleză, surfing de canapea) sau „schimbul de case“ îţi oferă posibilitatea să vezi lumea cu buzunarele goale şi să fii ghidul străinilor dornici să descopere Moldova
O canapea liberă, dorinţa de a călători şi spiritul de aventură. Asta îi uneşte pe tinerii care-şi spun couchsurferi. Apărut în Statele Unite în 2004, couchsurfing-ul este o adevarătă comunitate care cuprinde în acest moment 5,5 milioane de membri din 97.000 de oraşe şi peste 200 de ţări. Cine intră în sistem poate să primească turişti din toată lumea şi, la rândul său, să stea gratuit la oricare dintre colegii de reţea.
Pentru început, trebuie să te întregistrezi pe www.couchsurfing.org şi să spui sincer ce condiţii poţi oferi. Ulterior, musafirii vor lăsa pe contul tău referinţe despre timpul petrecut la tine, astfel încât ceilalţi să-şi facă o părere, dar şi tu poţi scrie despre cei care ţi-au trecut pragul.
Ideea a prins şi la noi, acum pe platforma online fiind circa 3.000 de moldoveni.
Constantin Furtună (27 de ani) din satul Roşu, raionul Cahul, este unul dintre ei. „Doream să învăţ limba engleză şi un prieten mi-a vorbit despre couchsurfing. Era prin vara lui 2010. De atunci am deschis uşile casei mele pentru toţi cei care au vrut să vină“, povesteşte tânărul.
În cei trei ani de când este utilizator, a găzduit peste 100 de turişti, inclusiv din ţări îndepărtate ca Australia, SUA sau Japonia, şi a acumulat 82 de referinţe pozitive.
NUNŢI ÎN TOATE ŢĂRILE LUMII
Gabo şi Barbie, doi actori din Argentina, sunt ultimii couchsurferi care i-au fost oaspeţi. „Doi ani în urmă, am decis să ne căsătorim în toate ţările lumii. Am fost până acum în Tibet, Nepal, Vietnam, Tailanda, Indonezia“, enumeră bărbatul.
La finele săptămânii trecute, cei doi artişti şi-au oficiat relaţia şi în Republica Moldova. Nunta a fost una simbolică: în