Condiţiile meteorologice din acest an s-au dovedit a fi propice atât pentru agricultorii care deţin culturi de grâu sau de legume, cât şi pentru cei care au livezi şi vii. Mulţi botoşăneni se declară mulţumiţi de producţiile de prune, pere, zarzăre sau struguri, estimând că sunt aproape duble comparativ cu anul trecut. Cele susţinute de fermierii botoşăneni au fost întărite şi de specialiştii Direcţiei Judeţene de Agricultură (DJA), care au precizat că şi în acest an, producţiile de fructe se vor impune nu neapărat prin cantitatea recoltată, ci şi prin calitate. Astfel, şi producţiile de ţuică sau vin vor fi valorificate corespunzător, având în vedere că din prune se obţine o cantitate de până la 60% de ţuică din fructele culese, în timp ce vinul se va produce în proporţie de 70% din cantitatea obţinută. Pe teritoriul judeţului sunt valorificate, de pe suprafeţe compacte, aproximativ 10 hectare de prune, în zona Curteşti, cu o producţie de peste şapte tone la hectar, în timp ce peste 50 de hectare sunt cu vie, cu o producţie medie de 10-12 tone de struguri la hectar, de fetească albă.
Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a ziarului „Monitorul de Botoşani”. Condiţiile meteorologice din acest an s-au dovedit a fi propice atât pentru agricultorii care deţin culturi de grâu sau de legume, cât şi pentru cei care au livezi şi vii. Mulţi botoşăneni se declară mulţumiţi de producţiile de prune, pere, zarzăre sau struguri, estimând că sunt aproape duble comparativ cu anul trecut. Cele susţinute de fermierii botoşăneni au fost întărite şi de specialiştii Direcţiei Judeţene de Agricultură (DJA), care au precizat că şi în acest an, producţiile de fructe se vor impune nu neapărat prin cantitatea recoltată, ci şi prin calitate. Astfel, şi producţiile de ţuică sau vin vor fi valorificate corespunzător, având în vedere că din prune se obţine o cantitate de până la 6