• Afacerea pe care a pus-o pe roate a dat faliment • "Parintele" nu a putut scapa de datoriile la banca • Proiectul finantat cu bani europeni i-a adus pierzania • Averea preotului este scoasa la vanzare
Era cunoscut printre sateni ca fiind slujitorul Domnului, dar si prosper om de afaceri. A inceput cu 20 de hectare de teren in Visan, primite mostenire. A mai luat in arenda alte 40 de hectare, hotarat sa puna bazele unei podgorii adevarate. A gasit si nume potrivit pentru vinurile sale: Gramma. Dar nu a putut sa prevada esecul. Preotul Gabriel Olteanu, patronul de la "Casa Olteanu", a ajuns la mila executorilor judecatoresti.
A fost pe val, dar s-a inecat subit
In 2005, a fost infiintata firma "Casa Olteanu". Preotul din Visan a luat decizia de a ridica aici si o fabrica pentru imbuteliat vinurile produse in podgoria sa. In 2006, a accesat fonduri europene SAPARD in valoare de 500.000 de euro si, alaturi de credite bancare, a construit o crama pe care a utilat-o modern. Cu aproape 1,3 milioane de euro, familia preotului din Visan a pus bazele unei afaceri care trebuia sa adune venituri de peste 1 milion de euro anual. Ascensiunea Casei Olteanu a fost una frumoasa, societatea punand accentul pe calitate. Dar criza economica a lovit si producatorii din domeniu. Pretul destul de ridicat al vinurilor Gramma i-a adus numai necazuri preotului din Visan. In anul 2010, conform datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, Casa Olteanu avea o cifra de afaceri de 240.000 de lei. Profitul firmei era de doar 5.300 de lei, in timp ce datoriile cumulate ajunsesera la 3,3 milioane de lei. Afacerea a inceput sa scartie, asa ca Gabriel Olteanu a solicitat intrarea in insolventa. Imediat, creditorii s-au napustit peste averea familiei.
Averea scoasa la mezat
La sfarsitul anului trecut, BCR a reusit sa obtina incuviintarea judecat