La iniţiativa directorului Muzeului Grăniceresc Năsăudean, arheologul dr. Lucian Vaida, şi a profesorului Buia Ştefan, fost şef al Echipei Năsăud a Salvamontului, pe Valea Fiadului a avut loc o reuniune a foştilor şi actualilor salvamontişti.
Întâlnirea salvatorilor montani a fost copleşitoare, plină de emoţie. Au participat peste 20 de salvamontişti din toate generaţiile, care, de-a lungul unui sfert de secol, au servit această nobilă instituţie. S-au evocat momentele cele mai frumoase din istoria salvatorilor montani bistriţeni, s-au făcut proiecţii cu filme şi fotografii din epoca de debut a acestei nobile activităţi.
Cu această ocazie a fost organizată o ascensiune montană în zona subalpină a Comarnicelor, unde a fost instalată o troiţă dedicată salvamontiştilor trecuţi la cele veşnice. Crucea a fost transportată manual, cu braţele, împreună cu toate materialele necesare fixării acesteia, ciment, apă, balast. Un preot a oficiat slujba de sfinţire a Răstignirii şi s-au făcut rugăciuni pentru pomenirea sufletelor salvamontiştilor care nu se mai află printre noi.
Acţiunea se doreşte una care să devină tradiţională.
Serviciul Salvamont a fost înfiinţat în toamna anului 1987 şi a coagulat imediat iubitorii de munte dornici să fie de ajutor semenilor aflaţi în pericol. De-a lungul anilor scurşi, în acest serviciu au fost instruiţi zeci de salvamontişti, s-au derulat nenumărate acţiuni de salvare, patrulare, prevenire a accidentelor, intervenţii la accidente, marcare de trasee şi deschidere de noi trasee, participări la acţiuni diverse, acordarea de suport tehnic pentru activităţi cu caracter montan, asistenţă de specialitate, acţiuni de conştientizare a necesităţii protecţiei mediului, dezvoltării durabile a turismului, precum şi activităţi de ecologizare a zonelor montane.
Serviciul Salvamont Bistriţa-Năsăud are în responsabilitate o sup