Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar (FGDB) doreşte să angajeze doi experţi în cadrul Serviciului Restructurare şi Stabilizare Bancară, potrivit unui anunţ afişat pe pagina de internet a instituţiei. Cele două persoane, care trebuie să aibă de cel puţin şapte ani în sistemul bancar, dintre care minim trei într-o poziţie cu responsabilităţi de coordonare, urmează să reprezinte FGDB în cazul în care acesta este desemnat administrator delegat şi acţionar la bănci, precum şi în consiliul de supraveghere al unei bănci punte, dacă se decide înfiinţarea acesteia. De asemenea, se vor ocupa de transferul de active şi pasive bancare în cadrul măsurilor de restructurare şi stabilizare a unor instituţii de credit, precum şi cu monitorizarea şi susţinerea activităţii băncilor supuse unor astfel de măsuri, în cazul în care Fondul este creditor sau acţionar al acestora. Pentru băncile la care FGDB ar deveni acţionar, experţii selectaţi ar urma să reprezinte Fondul în cadrul adunării acţionarilor.
Anunţul de angajare a apărut în contextul în care, în luna februarie, directorul Direcţiei de Supraveghere din Banca Naţională a României (BNR), Nicolae Cinteză, declara că Banca Centrală a interzis unei instituţii de credit din ţara noastră să mai acorde credite, din cauză că are o solvabilitate sub nivelul de 10%, deşi situat peste limita impusă de lege, de 8%. Banca în cauză, pe care oficialul BNR a refuzat să o nominalizeze, mai poate să ofere doar împrumuturi cu colateral cash sau având drept garanţie titluri de stat, situaţia sa nefiind determinată de rata creditelor neperformante înregistrate, ci de îndoieli cu privire la susţinerea sa de către acţionari, a explicat Nicolae Cinteză.
Unii analişti au vehiculat ipoteza utilizării băncii-punte în cazul instituţiei de credit în cauză. Surse apropiate situaţiei ne-au declarat, însă, că banca este prea mică pe