Constantin Brâncuși ar putea ajunge doar pe jumătate în România. Fundația „Familia Brâncuși” solicită repatrierea a jumătate din rămășițele marelui sculptor. Strănepoata artistului, Luminița Brâncuși, susține că ultima dorință a sculptorului înainte să moară a fost aceea de a se întoarce acasă, în România.
Urmașii marelui sculptor sunt hotărâți să ceară personal repatrierea unei părți din rămășițele acestuia, fiind dezamăgiți că promisiunile autorităților referitoare la această problemă nu s-au concretizat. „Nu înţeleg de ce nimeni nu vorbeşte cu urmaşii lui Brâncuşi despre repatriere şi trebuie să apară, pe la colţuri, tot felul de oameni al căror interes nu-l văd, să ceară acest lucru?! Noi am făcut demersuri încă din 2004, la autorităţile române, şi atunci toţi s-au arătat interesaţi pentru că era campanie electorală. Acum nu mă mai primeşte nimeni să vorbim, nici ministru, nici prim ministru. Am discutat cu fiul lui Brâncuşi, John Moore, care în prima fază nu a fost de acord cu repatrierea. Mi-a spus că s-a simţit renegat atunci când mama sa, Vera Moore, a venit acasă la Brâncuşi, iar el i-a închis uşa în nas, nu a vrut să o vadă. Ușor-ușor i-am făcut să înţelegea cât de important este pentru noi să-l aducem acasă şi a înţeles demersul. A scris negru pe alb, în testamentul lui, că-şi doreşte să fie îngropat în ţara lui. Avem nevoie de sprijin în acest caz, ca să putem aduce o parte din oseminte în Hobița (Gorj)”, a spus strănepoata lui Constantin Brâncuşi, potrivit presei centrale.
„Mor cu inima tristă că nu mă pot întoarce în țara mea”
Constantin Brâncuși s-a născut pe data de 19 februarie, în localitatea Hobița, județul Gorj. Copilăria sa a fost marcată de dese plecări de acasă și de ani lungi de ucenicie în ateliere de boiangerie, prăvălii și birturi. După ce a urmat Școala de Arte și Meserii în Craiova (1894-1898), a mers la București unde