Protestele împotriva modului în care autoritǎţile române au gestionat dosarul Roşia Montana sunt exprimate şi la Paris.
Joi 5 septembrie este organizatǎ o manifestaţie în faţa Sediului UNESCO, la iniţiativa unor tineri şi a unor artişti români, alǎturi de care şi-a anunţat participarea şi Asociaţia Pro-Patrimonio France.
În presa francezǎ au apǎrut ecouri negative despre dezastrul ecologic de la Roşia Montana.
Suplimentul economic al cotidianului Le Figaro cu data de 4 septembrie evocǎ într-un scurt articol manifestaţiile care se deruleazǎ în România legate de acest proiect. Citez din Le Figaro: "La Roşia Montana, în vestul României, punerea în exploatare a unei mine de aur prezentatǎ ca fiind crea mai importantǎ din Europa provoacǎ o dezbatere naţionalǎ. Pe acest sit, cunoscut încǎ din antichitate, grupul canadian Gabriel Resources sperǎ sǎ extragǎ 300 de tone de aur şi sǎ creeze sute de locuri de muncǎ. Dar utilizarea a 12 000 de tone de cianurǎ pe an şi deplasarea preconizatǎ pentru sute de familii provoacǎ importante nemulţumiri".
Revista Le Nouvel Observateur a publicat, în ultimul numǎr al lunii august, un reportaj realizat la faţa locului, reportaj însoţit de fotografii de naturǎ sǎ provoace indignarea.
"România, aurul discordiei", se intituleazǎ reportajul în care se precizeazǎ cǎ patru sate, şapte biserici şi şapte cimitire sunt ameninţate. Acest şantier, scrie trimisul special al revistei, reprezintǎ un "veritabil cutremur de pǎmînt pentru mediul înconjurǎtor şi pentru douǎ mii de persoane care sunt afectate."
Agenţia France Presse a transmis în ultimile zile mai multe depeşe despre manifestaţiile din România împotriva proiectului canadian, cu precizarea cǎ guvernul a aprobat proiectul, considerat de "interes naţional", urmînd acum sǎ se exprime Parlamentul.
Doamna Caroline d’Assay, preşedinte Asociaţiei Pro Patrimon