Pensionarii care au vârsta legală de pensionare reprezintă mai mult de jumătate din numărul total de beneficiari de pensii de-abia pentru veniturile lunare asigurate de stat mai mari de 600 lei. Sub acest prag, predomină categoriile asimilate vârstnicilor care au ieşit din activitate, respectiv persoanele cu diverse grade de invaliditate, urmaşii foştilor pensionari care au dreptul la susţinere din partea statului, cei care s-au pensionat anticipat şi persoanele care primesc ajutor social, potrivit legilor în vigoare.
Gruparea numărului pensionarilor de Asigurări sociale de stat pe nivele de pensii conform deciziilor individuale primite arată că ponderea maximă a celor care primesc pensie în baza invalidităţii (50,6% din numărul total de beneficiari de pensii) se regăseşte în intervalul 221 lei -230 lei lunar. Ponderea maximă a celor care primesc pensie în calitate de urmaş (65,7%) se află cu 100 de lei mai jos, în intervalul 121 – 130 lei lunar. În schimb, ponderea maximă a pensionarilor pentru limită de vârstă se regăseşte în intervalul 2.501 – 3.000 lei lunar.
De-abia în apropierea pragului de 1.000 lei lunar se ajunge la o pondere de 90% a pensionarilor în sens clasic, respectiv persoane care au ieşit din activitate din cauza vârstei înaintate (nu neapărat şi care îndeplinesc condiţia de vechime şi incluzând persoanele cu dizabilităţi care au trecut peste limita legală de vârstă).
Altfel spus, în marea majoritate a cazurilor, pensia este mică pentru cei care primesc pensie şi nu pentru cei care au contribuit la sistemul de asigurări sociale.
Pensia medie pentru cei care îndeplinesc atât condiţia de vârstă cât şi condiţia de durată legală de contribuţie nu se mai comunică din iunie 2010, când era de 1.018 lei. Este foarte probabil ca ea să fi ajuns în prezent undeva în intervalul 1.050 -1.100 lei lunar. Adică aproape dublu faţă de nivelul s