Declaraţiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin din cadrul briefingului de presă susţinut luni seara la Chişinău, au inflamat spiritele societăţii civile şi opiniei publice de la Chişinău.
Presa, site-urile de socializare şi blogurile au debordat de indignarea produsă de demnitarul care a sfidat orice normă a diplomaţiei, chiar în capitala ţării al cărei oaspete era. În ciuda acestor reacţii, autorităţile Republicii Moldova se feresc să comenteze atât ameninţările directe, cât şi stilul agresiv în care oficialul moscovit s-a adresat autorităţilor şi cetăţenilor unui stat a cărui suveranitate Federaţia Rusă a declarat în repetate rânduri că o respectă necondiţionat.
Revoltă şi indignare
"Sper să nu veţi îngheţa la iarnă!", aceasta a fost declaraţia care a stârnit mânia moldovenilor care au urmărit evenimentul de luni seara, mulţi dintre ei incitaţi deja de declaraţiile lui Dmitri Rogozin ce au "pregătit" terenul pentru insultele finale de la Chişinău. Revizuirea tratatului bilateral de bază în cazul apropierii Moldovei de UE, insinuări privind sistarea furnizării de gaze şi boicot asupra produselor moldoveneşti importate de Rusia, precum şi alte sancţiuni, au fost fluturate pentru a anunţa intenţia Moscovei de la dialogul cu conducerea moldovenească.
O bună parte dintre comentatori au dat vina pe autorităţile de la Chişinău, cele care ar fi lansat invitaţia de a vizita Moldova. "Invitarea în capitala R. Moldova a lui Rogozin este o gafă făcută de mai marii de la Chişinău", scrie pe un blog, în vreme ce un deputat, Mihai Godea, a cerut tragerea la răspundere penală a autorilor invitaţiei.
Autorităţi timide sau de neprovocat?
Nici Preşedinţia şi nici Guvernului Moldovei nu au avut nicio poziţie oficială faţă de incidentul care a bulversat societatea moldovenească. Doar ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, cel care în calitate de omolog al lu