În prima zi (ieri) de tranzacţionare de la începutul protestelor, acţiunile Gabriel Resources s-au prăbuşit la Bursa din Toronto. În ciuda tăcerii şi/sau manipulărilor celei mai mari părţi a presei autohtone, ştirea despre protestele din România şi, mai ales, despre amploarea lor fără precedent, au circulat în presa internaţională. Acest lucru a transmis un sentiment de neîncredere în proiectul minier către Bursa din Toronto.
Marţi după-amiază (după ora României) , acţiunile Gabriel Resources au pierdut aproape 20% din valoare (18,24%), coborând de la 1,65 dolari/acţiune până la 1,39 dolari/acţiune, la un volum consistent de acţiuni tranzacţionate (peste 2,5 milioane). Nivelul atins este şi sub cel de dinainte ca Guvernul să anunţe proiectul legii speciale pentru Roşia Montană (când se tranzacţionau în jurul valorii de 1,60-1,70 de dolari/acţiune, cu un maxim de 1,80 dolari/acţiune după anunţil Guvernului). Marţi a fost prima zi de tranzacţionare de la începutul protestelor (sfârşitul săptămânii trecute). Cum, în acceaşi zi, preţul aurul a consemnat o creştere uşoară, prăbuşirea lui Gabriel la Bursă e în relaţie directă cu protestele. Proteste care au continuat şi aseară cu mii de oameni în stradă la Bucureşti, Cluj şi Baia Mare.
***
Legat de legea specială pentru Roşia Montană, Varujan Vosganian a declarat că Ministerul Economiei, pe care îl conduce, nu a avizat acest proiect. Unul dintre avocaţii Alburnus Maior, Mariu Harosa, a publicat ieri, pe Facebook, şi avizul Ministerului Justiţiei, care este NEGATIV. În documentul realizat şi adresat ministrului Marilor Proiecte, Dan Şova, experţii de la Justiţie şterg, pur şi simplu, pe jos cu proiectul de lege.
Acordul nu poate fi reglementat de Parlament
Încă din observaţiile de la început, se arată că Acordul dintre Guvern şi RMGC (aşa-zisa negociere) nu poate fi suspus aprobării Parlamentu