Neculai Boșteog, președintele Asociației Veteranilor de Război din Roman, este unul dintre candidații care ar putea primi înalta distincție militară.
Neculai Boșteog, președintele Asociației Veteranilor de Război din Roman, a luptat în cel de-al doilea război mondial. În vârstă de 91 de ani, are gradul de colonel și crede că are toate motivele să primească gradul de general, ca o încununare a anilor în care s-a aflat în bătaia gloanțelor. ”Pentru a primi gradul de general, candidatul trebuie să îndeplinească câteva condiții, cum ar fi: a luptat pe front, a fost decorat și a fost rănit în război. Eu îndeplinesc cu succes toate cele trei condiții”, spune Neculai Boșteog.
Până să fie promovat la ragul de general, veteranul de război mai are de trecut un hop, mai greu decât războiul.
Neculai Boșteog a absolvit, în 1943, Școala Militară de Subofițeri de la Făgăraș, fiind înaintat la gradul de sergent major. În 1951 a urmat și Școala Militară de Ofițeri de la Iași, primind la absolvire gradul de sublocotenent. Pentru a pregăti soldații din unitățile militare, s-a prefecționat în cadrul Centrului de Educație Fizică din București, începând cu 1947. ”Deși eu am absolvit această școală, în arhivele Ministerului Apărării eu figurez ca elev al școlii și nu ca absolvent. Asta ar putea fi o piedică în primirea acestei distincții. O să merg la Ministerul Apărării Naționale pentru a clarifica situația. Nu țin neapărat la această distincție, care este onorifică, dar am trăit războiul pe viu și cred că sunt îndreptățit să fiu înaintat în grad, dacă mă gândesc că au primit grade militare oameni care nu au văzut războiul decât de la televizor”, a spus președintele Asociației Veteranilor de Război din Roman.
Acordarea gradului de general se face de către președintele României, prin decret, la propunerea ministrului Apărării Naționale.
Dintre veteranii de răz