Un nou proiect de lege privind protectia si promovarea drepturilor copilului a fost votat de catre deputati. Modificarile aduse fac referire in principal la parintii care pleaca in strainatate si isi lasa copiii nesupravegheati. Astfel, o data cu publicarea in Monitorul Oficial, parintii care vor pleca in strainatate trebuie sa anunte autoritatile cu cel putin 40 de zile inainte de plecare, dar si sa desemneze persoana in grija caruia va ramane copilul.
Noile prevederi sunt privite cu ochi buni de catre reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures , care arata ca aceste modificari erau necesare.
"Desigur ca modificarea acestei legi are mai multe avantaje, in special referitor la acest articol de lege, care modifica problema cu plecarea parintilor la munca in strainatate, este foarte benefica si speram ca prin modificarea legislatiei sa avem o situatie mult mai clara a copiilor care raman in tara si in grija cui raman. Pentru ca, din pacate, au fost multe cazuri in care parintii au plecat la munca in strainatate si copiii au ramas in grija nimanui putem sa spunem, deci au ramas pe propriile lor forte acasa si nu este un lucru foarte bun “, a explicat Nicolae Boitor, directorul DGASPC Maramures.
Acesta a mai aratat ca un mare avantaj al modificarii legii este faptul ca
urmeaza sa existe o statistica privind numarul copiilor care au ramas singuri acasa , ca urmare a faptului ca parintii au plecat la munca in strainatate.
„Prin acest ordin banuim ca va fi o imbunatatire a acestui fenomen si fiecare copil care va ramane in tara va ramane in grija cuiva. Ca va fi unchi, matusa, bunic, bunica, cineva care sa poata avea grija, sa poata monitoriza mai indeaproape. Sigur ca o cifra exacta nu pot sa va spun astazi, pentru ca din pacate nu este o monitorizare exacta a acestor familii