Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara face primele demersuri în scopul reluării programului de transplant cardiac întrerupt după anul 2000 din motive de finanţare.
„Actual, dorim să reluăm activitatea de transplant cardiac la asigurările domnului ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, că banii există, un fond separat pentru Programul de Transplant, dar nu au fost folosiţi în ultimii doi ani de cele două centre acreditate, cel de la Tg. Mureş şi Spitalul Floreasca Bucureşti. Motivul care ne dă cele mai întemeiate speranţe este cel al creşterii numărului şi calităţii managementului donorilor în Spitalul Judeţean Timişoara, organizat de prof. dr. Dorel Săndesc, recunoscut ca un centru foarte eficient, cu peste 20 de recoltări de organe pe an. La fel, Programul de Transplant Renal, în Clinica de Urologie, condusă de prof. dr. Viorel Bucuraş, poate fi reluat în Timişoara”, a declarat prof. univ. dr. Marian Gaşpar, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiacă din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.
În intervalul 28-31 august, prof. Gaşpar a vizitat Spitalul Universitar „Rebro” din Zagreb, Croaţia, la invitaţia prof. dr. Bojan Biocina - şeful Departamentului de Chirurgie şi Transplant Cardiac, pentru a stabili un Program de Colaborare dintre IBC Timişoara şi cel din Zagreb. În cadrul IBC Timişoara, Programul de Transplant Cardiac a fost organizat din 1997. Rezultatul a fost prima recoltare de cord la Timişoara, în ianuarie 2000. Cordul a fost transplantat la Tg. Mureş, de prof. dr. Radu Deac, iar în luna mai a fost efectuat primul şi singurul transplant de cord la un tânăr de 16 ani, în Timişoara. Programul a fost întrerupt din motive de finanţare.
Prof. Gaşpar a vizitat Clinica din Zagreb, fiind prieten vechi cu prof . dr. Biocina. Aceasta a vizitat Timişoara în 2007 şi 2011 şi cunoaşte foarte bine tradiţia de peste 25 de ani în ţara