Organ mic, localizat în apropierea ficatului, vezica biliară are rolul de a depozita şi concentra lichidul sintetizat la nivelul ficatului (bila). Alimentele grase perturbă însă activitatea acestui organ. Vestea bună este că, în afara medicamentelor, medicina tradiţională chineză are şi un remediu uşor de administrat: preparate din pui.
În mod normal, în organism sunt absorbite numai substanţele solubile în apă. Când alimentele grase - insolubile - ajung la nivelul duodenului (prima parte a intestinului subţire), hormonul numit colecistochinină este eliberat în circulaţie. El ajunge la nivelul vezicii biliare şi determină contracţia acesteia cu eliberarea bilei în tractul gastrointestinal.
Supa te fereşte de dischinezie
"La o masă bogată în grăsimi, vezica biliară se goleşte complet în decurs de o oră. Uneori, răspunsul vezicii la colecistochinină este inadecvat şi apare dischinezia. Supa de pui poate preveni acest neajuns", explică Adrian Florea, specialist în medicină tradiţională chineză (www.qitaky.ro). Cu rolul de a crea o energie "caldă" pentru tot tractul digestiv, de a aduce un supliment de qi (energie vitală), supa stimulează apetitul şi preîntâmpină creşterea vâscozităţii sângelui, a limfei şi a secreţiei biliare şi apariţia parezelor, a nodulilor limfatici şi a dischineziei biliare.
Salata drenează bila
Aceleaşi beneficii pentru organism le are şi salata de pui. În plus, ea drenează bila. Se pun la fiert doi litri de apă. Când clocoteşte, se pun patru pulpe de pui şi se fierb 30 de minute. Între timp, se spală şi se scurge de apă o salată verde mai mare. Se scoate carnea de pui din oală şi se lasă să se răcească. Se înlătură pieliţele şi se taie bucăţele. Într-un bol se amestecă o lingură de ulei de susan cu o lingură de muştar iute şi o jumătate de linguriţă de sare şi se mixează până se ob