Localitatea Bata a găzduit, săptămâna trecută, o tabără organizată de Biblioteca Judeţeană „A.D. Xenopol“ Arad – în cadrul foarte amplului proiectul european „Et lettera“. Această ediție s-a dorit a fi o îmbinare a două dintre edițiile anterioare: cea cu tema „Caligrafia şi valorificarea artistică a acesteia“ și cea intitulată „Animaliter“.
Tabăra a fost găzduită de pensiunea „La Badea Ion“, pe durata a nouă zile: din 23 august până luni, 1 septembrie. Tinerii participanți – un student de „Arhitectură“ din Istanbul, unul de la Facultatea de Design din Arad precum și cinci elevi din clasele mari de la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi“ și două franțuzoaice de la Școala de design din Strasbourg, Franța – vor aborda tematica propusă sub coordonarea unor cadre de specialitate.
Opera lui Shakespeare a inspirat tinerii pictori
Tema de anul acesta s-a intitulat: „Visul unei nopți de vară… la Bata“, cu referire directă la opera marelui Wiliam Shakespeare este evidentă, propunându-se „filtrarea“ inspirației prin experiența personală a taberei de la Bata – participanții făcând și mici excursii: la Castelul de la Bulci, la muzeul „Căsuța Veselă“ și o traversare a Mureșului cu brodul.
După cum ne-a relatat pe scurt profesorul Florin Didilescu – directorul Bibliotecii Judeţene „A. D. Xenopol“, scopul taberei a fost acela de a descoperi pasionaţii acestor domenii de design. În cadrul taberei din acest an fiecare participant a realizat cinci lucrări individuale – pornind ca inspirație de la opera lui Shakespeare, și o lucrare amplă, colectivă, de dimensiunile 2,5 metr x 1,5 metri. Această lucrare colectivă a rămas în patrimoniul local așa cum a rămas și originalul indicator al ediției de succes de anul trecut ce a subliniat ideea că Bata este „centrul Pământului sau „buricul Pământului“.
Proiectul european „Et lettera“ – „Imagini scrise, cuvinte dese