Aproximativ 300 de sălăjeni au beneficiat ilegal de diverse forme de ajutoare sociale, deşi deţineau depozite bancare de peste 3.000 de lei, iar circa 1.000 sunt suspectaţi că au primit necuvenit un astfel de sprijin financiar, având în proprietate mai multe animale decât se prevede în legislaţia în vigoare pentru această categorie de beneficiari.
„Întrucât aceste ajutoare sunt plătite integral de la bugetul de stat, este controlat în permanenţă modul de cheltuire a banilor publici. Plata acestor beneficii sociale este selectivă, bazată pe testarea veniturilor, a numărului membrilor familiei şi bunurilor deţinute. În urma suprapunerii bazei noastre de date cu cea a ANAF-ului, s-a constat că există circa 300 de persoane care au depozite bancare în valoare de peste 3.000 de lei. Automat am emis decizie de debit, pentru că garantat în ianuarie au avut această sumă în cont” a precizat Elisabeta Marolcsi, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţí şi Inspecţie Socială (AJPIS) Sălaj.
Potrivit spuselor sale, plata ajutoarelor sociale către respectivii sălăjeni fost suspendată până la clarificarea situaţiei. „Ei nu vor fi repuşi în plată până nu fac dovada că nu mai deţin depozitele bancare”, a precizat Matolcsi.
În urma consultării bazelor de date ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, ale Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie şi ale Sistemului Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor, a reieşit că alte circa 1.000 de persoane din Sălaj au primit ajutoare sociale, deşi deţineau bunuri sau un număr mai mare de animale decât cel prevăzut de legislaţia în vigoare pentru această categoria de beneficiari. În aceste condiţii, Curtea de Conturi a cerut AJPIS Sălaj să recupereze sumele încasate necuvenit.
Pentru a lămuri situaţia, reprezentanţii Agenţiei de Plăţi au transmis administraţiilor locale lista c