Oamenii de stiinta au facut o descoperire in ceea ce priveste raspunsul la eterna intrebare: De ce avem nevoie de somn? Potrivit unui studiu efectuat in SUA, somnul duce la "refacerea stocului" de celule cerebrale de un anumit tip.
Potrivit The Independent, somnul stimuleaza productia celulelor care secreta un material izolant, numit mielina, ce are rolul de a proteja circuitele cerebrale.
Autorii raportului, care a fost publicat in "Journal of Neuroscience", au declarat ca aceasta descoperire ar putea duce la la intelegerea mai buna a rolului somnului in refacerea si cresterea creierului, precum si in evolutia sclerozei multiple.
Cercetarea a fost efectuata pana acum pe soareci, insa are implicatii mari pentru intelegerea noastra cu privire la impactul pe care lipsa somnului l-ar putea avea asupra organismului uman.
Oamenii de stiinta au constatat ca ritmul in care se formau celulele producatoare de mielina - oligodendrocite imature - se dubla atunci cand soarecii dormeau, fata de momentele cand erau treji. Cresterea cea mai marcata s-a inregistrat in faza de somn asociata cu visarea - faza numita REM "rapid eye movement" si era impulsionata de anumite gene. In schimb, cand soarecii erau fortati sa ramana treji, se activau genele implicate in moartea celulara si in raspunsul la stres.
Dincolo de nevoia de odihna si functionalitatea corespunzatoare a mintii noastre, ca raspuns la intrebarea "De ce avem nevoie de somn?", procesele biologice care se desfasoara in timp ce dormim au inceput sa fie lamurite relativ recent.
De-a lungul timpului, cercetatorii s-au concentrat asupra neuronilor, studiind modul in care activitatea acestora difera in starea de somn fata de cea de veghe. Studiul releva insa ca si alte celule ale sistemului nervos - cum sunt cele care produc mielina - isi modifica semnficativ