Îngrăşăminte chimice, păr uman sau antigel sunt doar câteva dintre ingredientele mai puţin tradiţionale care îşi fac loc aproape zilnic în farfuriile dumneavoastră.
Vă prezentăm, mai jos, un top al celor mai scârboase lucruri pe care le mâncaţi fără să ştiţi. Toate sunt trecute pe lista ingredientelor, majoritatea cu denumirile ştiinţifice.
1. Sulfatul de amoniu. Este unul dintre principalele ingrediante ale îngrăşămintelor chimice. Substanţa este prezentă în pâîine, dar şi în alte produse alimentare, fiind folosită ca un compus sărat, pentru intensificarea aromei.
2. Oase de vită. Nu, nu le găsiţi în friptură, ci în zahăr. Cenuşa din oasele de vită arse este folosită să filtreze şi să albească zahărul, iar cantităţi infime ajung în fiecare pungă de zahăr.
3. Antigel. Este folosit pentru lubrifierea lichidelor. Este prezent în bere, băuturi răcoritoare, dressinguri de salate şi chiar în unele condimente. Pe lista de ingrediente, antigelul este trecut sub numele de glicol propilen.
4. Amoniac. Se găseşte în untul de arahide sau în chipsuri. Este, de obicei, prezent în cantităţi foarte mici pentru a-i fi detectat mirosul specific.
5. Lanolină. Este o substanţă pe care oile o secretă pentru a-şi menţine lâna moale. În industria alimentară este folosit la producerea gumei de mestecat, producând un efect similar.
6. Păr uman. Un compus din interiorul părului numit L-cysteine oferă produselor de panificaţie şi patiserie o textură pufoasă. Unele companii extrag această substanţă din părul câinilor sau din penele raţelor.
7. Alge marine. Aţi mâncat multe alge marine în viaţa dumneavoastră. Un extract din ele este utilizat pe scară largă drept un agent de îngroşare a numeroase produse din carne şi lactate.