Planurile Statelor Unite ale Americii să intervină militar în Siria, sub pretextul utilizării armelor chimice de către regimul de la Damasc, a stârnit îngrijorarea Secretarului General al ONU, Ban Ki-moon, care a declarat că un atac în forţă este justificat doar în cazurile de apărare a propriilor teritorii, sub incidenţa legii internaţionale.
Afirmaţiile lui Ban Ki-moon au apărut recent după ce preşedintele SUA Barack Obama a solicitat votul Congresului american ca să intervină militar în Siria.
Până în prezent, Barack Obama este susţinut de doi lideri republicani importanţi din Congres, John Boehner şi Eric Cantor, care şi-au exprimat dorinţa ca şi ceilalţi membrii ai partidului să fie în favoarea unei intervenţii militare.
Totodată, Ban Ki-moon a scos în evidenţă şi nevoia respectării dreptului internaţional şi a rezoluţiei ONU, precizând: "Consiliul de Securitate are ca atribuţii principale garantarea păcii şi a securităţii la nivel internaţional, motiv pentru care orice decizie care este legată de Siria trebuie să se desfăşoare ţinând cont de reglementările ONU".
Secretarul general al ONU a mai precizat că echipa care se ocupă cu ancheta din Siria privind folosirea armelor chimice va aduce, în cursul acestei săptămâni, mostre biologice şi de mediu ca să fie analizate în laboratoarele organizaţiei, însă inspectorii ONU nu au fost şi mandataţi să determine ale cui aparţin posibilele arme chimice.
Conform declaraţiilor acestuia, toţi membrii ONU au responsabilitatea să acţioneze prompt dacă acuzaţiile aduse regimului de la Damasc se vor adeveri.
Siria beneficiază de sprijinul Rusiei, Chinei şi Iranului, care au blocat de fiecare dată votul din Consiliul de Securitate al ONU cu privire la atacarea Siriei.
În Marea Mediterană deja au loc mişcări importante, atât armata SUA cât şi cea a Rusiei mobilizându-şi o parte din flot