Decizia Guvernului privind concesionarea activelor Aeroportului Internaţional Chişinău este neconstituţională, susţine preşedintele Consiliului Naţional de Participare (CNP), Sergiu Ostaf, citat de IPN.
Preşedintele CNP a remarcat că decizia a fost aprobată la 29 mai, de către guvernul demisionar. Noul guvern a fost votat în parlament o zi mai târziu, pe 30 mai şi învestit pe 31 mai.
"Neconstituţionalitatea hotărârii rezultă din decizia Curţii Constituţionale din 18 mai, când aceasta a stabilit că un guvern demisionar continuă să administreze treburile publice în aşteptarea noului executiv, care să fie plenipotenţiar. Guvernul demisionar exercită doar o parte limitată a puterii şi nu poate să-şi asume iniţiative politice importante“, a afirmat expertul.
Potrivit deciziei executivului, terenul aferent şi activele întreprinderii de stat Aeroportul Internaţional Chişinău vor fi date în concesiune pe o perioadă de până la 49 de ani, cu condiţia unor investiţii de circa 240 de milioane de euro în dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii.
La concurs au fost invitate 7 companii, dar au dat curs ofertei doar două din Federaţia Rusă, iar negocierile de mai departe vor fi duse cu compania "UK Komaks", controlată de nişte afacerişti ceceni din Rusia.
Fostul premier Ion Sturza a criticat decizia Guvernului.
Se pot construi cinci aeroporturi
„Îmi pare rău că cineva ne are de proşti. Aeroportul este una dintre cele mai sănătoase şi profitabile companii din Republica Moldova şi nu trebuie dat în concesiune. Poate în gestiunea unei companii - da. Concesiune însă e prea mult. Eu am vorbit recent cu şefi de companii mari internaţionale care s-au uitat pe acest proiect şi mi-au spus că e dedicat cuiva. Moldova nu are nevoie sa investească 250 de milioane într-un aeroport. Din banii aceştia se pot construi cinci aeroporturi”, a spus Sturza în